Plaats gelijksoortige werkzaamheden zoveel mogelijk bij elkaar. Gelijksoortig in concentratie en geluidsproductie.
Plaats een vergaderruimte niet naast de afdeling klantenservice. Plaats de keuken niet tegenover de HR-afdeling. Zet de pool-tafel niet bij een concentratie-werkplek.
Zet niet meer dan 4 – 8 buro’s in een cluster bij elkaar.
Maak deze schermen minstens 400 mm hoog, maar bij voorkeur 500 mm hoog. Op deze manier blijven collega’s onderling nog wel visueel contact houden, maar ontstaat er wel akoestische en visuele rust.
Beperk een vergaderplek in een open ruimte tot maximaal 4 personen en zorg ervoor dat je d.m.v. een akoestische divider toch een barrière creëert.
Er zijn tal van apparaten die nogal wat geluid produceren. Als deze in de open kantoorruimte staan, ‘pak ze dan zoveel mogelijk in’. M.a.w. plaats geluidsabsorberende producten zo dicht mogelijk bij de bron van het geluid. Denk aan zelfstaande akoestische wanden of hangende akoestische panelen.
Je kunt looproutes afschermen van werkplekken door een strategische plaatsing van kasten. De achterzijde van kasten kun je voorzien van absorberende panelen zodat het geluid zoveel mogelijk gedempt wordt.
Sta ook stil bij het materiaal dat je op de vloer gebruikt. Op een betonnen vloer maken voetstappen veel meer contactgeluid (en dit zorgt dus al snel voor geluidsoverlast) dan het lopen op een vloerbekleding in de looproute.
Als je beseft dat geluid zich met een snelheid van 343 meter per seconde door een ruimte voortbeweegt, dan weet je dat je in een open kantoorruimte een flinke uitdaging hebt om het akoestisch comfort te waarborgen. Blokkades (bijvoorbeeld akoestische schermen / verticaal hangend of staand) in de ruimte en/of plafondtegels of plafondeilanden helpen je om de akoestiek aagenaam te maken.